המרכז השלטוני הפתוח

סטטוס: תחרות - ציון לשבח

שנה: 2008

מיקום: ירושלים, ישראל

שטח: M²35000000

עיר שחוברה לה יחדיו
מתחם התחרות מכיל בתוכו מס' פארקים ושטחים פתוחים, את האוניברסיטה, הכנסת ומשרדי הממשלה, מוזיאון ישראל, מוזיאון המדע ובית המשפט העליון. למרות זאת, כיום לא קיימים קשרים בהירים בין האזורים השונים בתוך המתחם, המעודדים תנועה של מבקרים ממקום למקום, ושימוש במרחבים הפתוחים בין אזורי השימושים המוגדרים. הפתרון המוצע יאפשר נגישות גבוהה להולכי רגל ורוכבי אופניים לאורך כל המתחם, ויקל על הגישה למתחם משכונות המגורים המקיפות אותו. בנוסף הפתרון מאפשר קריאה חדשה של המתחם, לא כקבוצה של גבעות נפרדות, אלא כפארק פתוח המשכי, הממוקם במרכז ירושלים, ובתוכו אטרקציות ופעילויות בעלות אופיים שונים.
המישור שבהר
אחד החסמים העיקריים בפני תכנון מרחבים ציבוריים על גבי טופוגרפיה הררית הוא חוסר הנגישות הנובע מהפרשי הגבהים. במצב אידיאלי ניתן היה לקחת נושאים אלו בחשבון בעת תכנון העיר כפי שמקדישים תשומת לב לתכנון כבישים אופטימאלי (צמצום מתלולים), ושימוש בתוואי הטופוגרפיה הקיים.
בסיטואציה טופוגרפית הררית אורבאנית אוטופית, המרחב הציבורי יתמשך על פני קווי גובה מוגדרים השמורים לטובת פיתוח מסלולים, דרכים ומרחבים ציבוריים. כך מוגדרים מרחבים ציבוריים נגישים להולכי רגל, רוכבים אופניים וכו'. קווי הגובה הציבוריים יקשרו בין הרקמה האורבאנית המונחת על גבי הטופוגרפיה לבין הטבע והחללים הציבוריים.
הביטוי הקיצוני למצב אורבאני כזה הוא הגדרת קו גובה מסוים לטובת מרחבים ציבוריים, מסלולים ודרכים להולכי רגל ורוכבי אופניים. כמובן שמצב זה אינו אפשרי במציאות, אך ברוח זו ניתן לקשר מקטעים אורבניים ע"י פיתוח מרחבים ציבוריים מישוריים מקשרים.