שד' הרצל 114/30

סטטוס: הושלם 2011

שנה: 2010

מיקום: ירושלים

שטח: 90 M²

צילום - אסף פינצ'וק

שלד
שיפוץ ומודרניזציה של דירת שיכון סטנדרטית משנות ה-60 בת 4 חדרים בשטח של כ- 90 מ"ר. התכנית המקורית של הדירה שימשה כבסיס לתכנון – חשיפת הסטרוקטורה והתשתיות המקוריים של הבניין ככוחות היוצרים תכנון אופטימלי לגאומטריה של פנים הדירה.
הדירה חולקה ל- 3 רצועות עיקריות – ציבורי, שירות ושינה. אזור השרות מפריד בין החלל הציבורי לחללי השינה. רצועת השירות כוללת תוספת של חדר שרותים נוסף לחדר שינה הורים, תוספת יחידת מיזוג אוויר מרכזית וחלל עבודה/ספריה. החלל הציבורי המקורי קיבל אופי שונה ע"י החזרת המרפסת לפי התכנון המקורי של הבניין, והגדלת פינת האוכל וחיבורה למטבח. המטבח פוצל לשתי ישויות – אי פתוח לפינת האוכל, ומשטח עבודה פרטי באזור השרות של הדירה.
הגמישות העתידית בשימוש בדירה נשמרה ע"י שמירת הסטרוקטורה והתשתיות הבסיסיות של הדירה לפי התכנון המקורי. לתוך המבנה הקיים הוכנסה שידרה חדשה של תשתיות מודרניות – מיזוג אוויר, וונטות, אוורור לציוד הפועל על גז, ותאורה. השידרה החדשה מופיעה כשתי קורות לאורך שני צידי אזור השירות, ומובילה את כל התשתיות הטכניות הנדרשות בדירה מודרנית – ואף מאפשרת להוסיף לדירה תשתיות עתידיות כאשר יהיה בכך צורך.
תכנון לקיימות – הדירה תוכננה תוך שמירה על עקרונות אקלימיים – המרפסת הסגורה משמשת כ "winter-garden" הבמבודד תרמית ומפריד בין החוץ הקר בחורף, או הלוהט בקיץ לבין פנים הדירה. גמישות בשימוש – חלל העבודה/ספריה ניתר לסגירה והפרדה מהחלל הציבורי בהתאם לצורך. חלל זה מהווה גם אופציה לסגירת חדר שינה נוסף בעת הצורך. אוורור – האוורור, התאורה והשימושיות בחלל העבודה שופרו משמעותית ע"י תוספת של דלת יציאה למרפסת – כך שלכל חדר בדירה יש כעת 2 חלונות לאוורור ותאורה. כמו כן המנעות מהנמכות תקרה באמבטיות מאפשרת אוורור טבעי מפולש של האמבטיות – בחלונות עליונים – וכך אוורור מפולש ישיר של כל הדירה.